Hogedrukpan

Nadat ik de vers geplukte rozemarijn heb toegevoegd, leeg ik een aangesproken fles rode wijn in de pruttelende massa en laat de alcohol verdampen. Ik zit namelijk nog in de extended versie van ‘Dry January’ en die duurt tot mijn verjaardag medio februari… Het is belangrijk om voldoende vocht toe te voegen, anders brandt de boel aan. Voorzichtig duw ik met een grote houten pollepel de kwetsbare laurierblaadjes onder de vloeistofspiegel. Nu is het tijd om de deksel luchtdicht op de pan te bevestigen. De hittebron draai ik naar een laag vermogen en langzaam zie ik de drukmeter oplopen.

Winterweer vraagt om winterkost. Naast de zoete aardappelpuree waar ik een handvol tamme kastanjes in heb verwerkt, maken de beetgare spruitjes, appelmoes en mijn stoofpot het menu compleet. Mijn hogedrukpan doet al jaren dienst bij gerechten die een wat langere bereidingstijd hebben. Door de hoge druk stijgt het kookpunt al snel van 100 naar 120 graden. Hierdoor wordt de kook- of stooftijd aanzienlijk verkort en spaar je energie. Je kunt alleen niet even snel tussendoor de deksel oplichten. De pan kan ik namelijk alleen openen door eerst langzaam de druk te verlagen, of het hele ding te laten afkoelen.

Veel werkplekken waar ik werk, hebben ook iets weg van een hogedrukpan. Alles gaat er in een rap tempo en de werkdruk is er hoog, net zoals de gevoelstemperatuur. Om het werk veilig en duurzaam te maken, gelden hier ook bepaalde voorwaarden, net als bij mijn pan.

Zo zorgen we voor voldoende vloeistof zodat de boel niet uitdroogt. (Op veel IC’s zijn de patiënten beter gehydreerd dan de artsen!). We lunchen vaak samen en zorgen voor een smaakvolle vulling van de dag waarbij productie, onderwijs en taakdifferentiatie elkaar afwisselen. Ook doen we aan een langzame cooling down: we hebben twee VRelax-brillen* voor de zorgverleners en patiënten op onze psychiatrische afdeling in het ziekenhuis (PAAZ), hebben regelmatig intervisie of peer-support-activiteiten en vrijdag sluiten we af met een alcoholvrije borrel.

Als je ook in een high pressure omgeving werkt en je afbrandplekken wilt voorkomen, doe je samen met je werkgever en collega’s er goed aan om gezonde voorwaarden in te (laten) bouwen op je werkplek. Daarmee kun je een groot verschil maken tussen afbrand- en schroeiplekken of plezierig werken.
Maak bijvoorbeeld een reset-room waar jij en je collega’s even hun ‘accu’ kunnen opladen. Zorg voor werkbare pauzes tussen de spreekuren en verrichtingen door en ga minstens een of twee keer per week samen lunchen of maak een wandelingetje.

Er is niets mis met een ‘hogedruk’-werkomgeving, zolang je maar voor veiligheid en een redelijke balans van vorm en inhoud zorgt. Of laat zorgen.

*VRelax-bril is een virtual-reality bril.

 

Hans

 

 

 

19 juli, 2024

Verder lezen

04-07-2024
Voorbeelden
Ik zit in het vliegtuig. Na een vijfdaags festival in Kroatië is het tijd voor het echte leven, het werkende leven. De studententijd zit er na zeven jaar op. Om het lichte oorsuizen te onderdrukken (de muziek had nogal hard gestaan) zet ik een podcast op. In de podcast spreekt… Lees verder >
19-07-2024
De generatiekloof
Klinisch patholoog en Zin in Zorg-blogger Bojou Neecke over samenwerking, zelfinzicht en generatiekloven op de werkvloer Jaren geleden werkte ik als AIOS in een grote perifeer ziekenhuis. Vanwege wat strubbelingen tussen collega’s werd een teambuildingstraject opgezet. Onderdeel daarvan was de DISC persoonlijkheidstest (dominant, invloed, stabiel en consciëntieus),… Lees verder >
19-07-2024
Gastblogger Maartje Weterings | Is er een dokter in de lucht?
Het is 1.34 uur, in een vliegtuig ergens boven de Caribische zee: necesitamos un médico, galmt er door de speakers. We hebben een dokter nodig! Die is er en wel op rij 23 want daar zit ik: een basis-médica, die voor acht maanden op reis is en nog eventjes het slaapzand… Lees verder >