Good practice
GVP/GMP, tijdens de studie zijn we ermee doodgegooid. Alles moest GVP/GMP zijn. Good Practices om te zorgen dat onze diensten consistent zijn en aan welomschreven kwaliteitsnormen voldoen. Hartstikke belangrijk natuurlijk. We moeten als zorgprofessional een betrouwbare partner kunnen zijn en voldoen aan hoge deskundigheids- en kwaliteitseisen. Dat kunnen we door het streven naar continue kwaliteitsverbetering, het nemen van onze verantwoordelijkheid, transparant zijn en ons toetsbaar opstellen, zoals bijvoorbeeld het KNMG stelt.
We doen met z’n allen hard ons best om aan de kwaliteitsnormen van de zorg te voldoen. Echter, wanneer het aankomt op zelfzorg; zijn we dan net zo secuur? Om GVP/GMP te kunnen zijn, is het essentieel dat je tijd en aandacht besteedt aan je eigen gezondheid. Bouwen aan je eigen weerbaarheid en veerkracht. Wanneer je lekker in je vel zit, kun je tenslotte veel meer aan. Kun je net dat beetje extra geven.
Hiermee beïnvloed je jezelf, je collega’s, je patiënten, maar zeker ook op de kwaliteit en veiligheid van de zorg die je levert. Werkdruk en werkstress zijn funest voor de kwaliteit van zorg. Werkdruk zorgt ervoor dat de tijd in de knel komt en stress werkt uiteindelijk alles tegen. Goed om daar wat aan te doen. Weten we als (dieren)artsen niet als geen ander hoe we dat moeten doen?
Volgens mij ken je het volgende rijtje wel: eet en drink gezond, ook in de diensten, ga de natuur in, omring jezelf met fijne mensen, deel je gevoelens en praat erover als je ergens mee zit. Speel en wees creatief, denk aan zelfzorg, me-time en lummelen om alle prikkels te verwerken én zorg voor goede nachtrust, zowel als het gaat om kwaliteit als om kwantiteit.
Als het je allemaal tegenstaat, je de energie volledig kwijt bent, je slecht slaapt en/of andere zaken opmerkt bij jezelf. Trek aan de bel. Ga niet door tot het te laat is. Want altijd overwerken, slecht slapen, standaard geen pauze genieten, gestresst zijn. Is dat wel GVP/GMP?
Verder lezen


