Het Zin in Zorg-moment van Kèren Zaccai

Een dag in het leven van Kèren Zaccai, aios urologie en voorzitter De Jonge Specialist: “Om 08.00 begint de overdracht. Tegenwoordig hebben we allemaal een mondneusmasker op, omdat we met gemiddeld vijf urologen en vier arts-assistenten niet kunnen voorkomen dat we in de overdrachtsruimte op een kluitje zitten.”

“De ochtendoverdracht duurt bij ons afhankelijk van de dag en drukte tussen de 5 en 15 minuten. Bijna altijd houden we dan nog kort de tijd over om met elkaar bij te praten voor het werk begint. Soms wordt er geklaagd, soms gegrapt en af en toe laait er een politieke of maatschappelijke discussie op. Maar sinds we mondkapjes dragen, is dit er niet echt meer bij en op het gemak een kopje koffiedrinken samen ook niet. Want masker af is nu juist niet de bedoeling in deze gemeenschappelijke ruimte.

Ik haal een stapel papieren uit mijn postvakje en loop richting de poli. Al snel komt een vrolijke collega naar mij toe die me vandaag ondersteunt en me naar de spreekkamer wijst waar ik kan gaan zitten. Normaal zit ze even bij me, maar nu blijft ze op gepaste afstand in de deuropening staan en ik merk dat het gesprek maar moeilijk op gang komt.

Ik roep de eerste patiënt binnen. Hij komt samen met zijn partner. Als ze eenmaal zitten, vraag ik of alles goed is gegaan na de operatie. Ik ga vrij snel over op het meedelen van de PA-uitslag, want helaas heb ik slecht nieuws. Ik laat een stilte vallen, omdat ik merk dat ik hun uitdrukking moeilijk kan lezen, ook zij hebben mondkapjes op. Terwijl ik een en ander toelicht, valt me op dat zijn partner steeds wat onrustiger wordt, ze probeert contact te maken met haar echtgenoot.

Ik vraag aan haar of er iets is en of ze misschien vragen heeft. Haar man laat weten dat ze slechthorend is en normaal gesproken goed kan liplezen, maar dat ze het door mijn mondkapje nu niet begrijpt. Ik doe mijn mondkapje af en herhaal het bericht opnieuw. Ze huilt en bedankt mij dat ik nogmaals de tijd neem om, nu zonder mondneusmasker, de uitslag en het behandelplan toe te lichten. De rest van mijn spreekuur vraag ik aan mijn patiënten of het een probleem is dat ik een mondkapje draag.

Onderweg naar huis sta ik weer stil bij het mooie van mijn vak: contact maken met je collega’s en patiënten. Een mondkapje moet dat niet in de weg staan. Ik ben dus blij dat ik, hoe druk het vandaag ook was, het signaal van deze vrouw oppikte en de tijd heb genomen om het haar nogmaals uit te leggen. Kleine moeite voor mij, maar met een groot effect. Zo ga ik met een voldaan gevoel naar huis.”

Kèren Zaccai, aios urologie en voorzitter De Jonge Specialist


Oproep

Wil jij ook jouw Zin in Zorg moment van de dag delen met collega’s? Het moment waarop je jezelf ontspannen voelt, het positieve teamwork gevoel hebt met collega’s, en mooi verhaal hoort, iets beleeft dat jou raakt als dokter? Mail jouw verhaal dan naar info@zininzorg.nl

12 november, 2020

Recent nieuws

Pauze
Pauze. Het woord roept zowel ontspanning als stress op. Want pauze voor jezelf klinkt heerlijk maar als we met collega’s lunchen gaat het eigenlijk alleen over werk gerelateerde zaken, patiënten. Kan je het dan wel echt pauze noemen? We zijn een aantal jaren geleden overgestapt…
lees verder...
Gastblog | Nejra Kabašaj | aios Huisartsgeneeskunde
‘Nejra, de patiënt van vorige week is er weer.’ Een zin die tientallen gedachten en gevoelens bij me oproept als ik het hoor. Bovenal voelt het als een soort lakmoesproef voor mijn medisch handelen. Het stelt mijn klinische vizier op maximale scherpte: heb ik het wel goed gedaan de vorige…
lees verder...
Ode aan mijn lichtpuntje
Het liefst ben ik voor de werkdag officieel begint al op de afdeling. Rustig de computer aanzetten, kopje koffie, de eerste mailtjes van de dag beantwoorden en een babbeltje met de andere vroege vogels. Even acclimatiseren. De realiteit is echter anders. De openingstijden van de crèche en BSO maken dat…
lees verder...