Gastblog Maartje Weterings | Flierefluiter

Flierefluiter. Ook wel nietsnut, lapzwans, lanterfanter of losbol. Niet per se positief dus. Maar, na iets langer zoeken vind je ook de, wat mij betreft, prachtige betekenis: ‘iemand die zonder zorgen door het leven gaat’.

Helemaal zorgeloos door het leven gaan, daar zullen de meeste mensen, zo ook ik, naar kunnen fluiten. Maar, ik ga wel grotendeels fluitend door het leven. Sta ermee op en ga ermee naar bed. Meestal is dit onbewust, ik hoor het zelf niet eens. Soms enorm gewaardeerd (‘wie zit daar toch heel de tijd zo’n vrolijk melodietje te fluiten?!’). Ik heb mezelf overigens altijd wijsgemaakt dat men dit dan ook daadwerkelijk leuk vond en niet stiekem op zoek was naar die verschrikkelijk irritante stoorzender met als doel het fluitje zo snel mogelijk uit te schakelen. Vaker ronduit verafschuwd (dan heb ik het vooral over die keren dat ik zonder het zelf te merken begon te fluiten in een stilteruimte of tijdens een tentamen, niet altijd even handig). Altijd een goede graadmeter. Als Maartje niet fluit, dan gaat het niet goed.

De afgelopen tijd heb ik wat minder kunnen fluiten. Een innerlijk waarschuwingssignaal om op mijn hoede te zijn. Ik stop namelijk meestal eerder met fluiten dan dat ik bewust door heb dat het wat minder gaat. Niet alleen ik, maar ook mijn collega’s merkten dit op. Het terugvinden van mijn fluit werd dan ook snel hoogste prioriteit.

Soms is een oplossing vinden echter helemaal niet zo moeilijk. Is het, zo gezegd, een fluitje van een cent. Moet je gewoon weer even doen (én voelen) waarom je dit vak hebt gekozen. En tijd maken om je te herinneren waarom je dokter bent. Voor mij ligt die oplossing in mijn tijd met patiënten, liefst juist als ze niet om mij hebben gevraagd. Samen kletsen over die 99 (klein)kinderen, mijn laatst gelezen boek bespreken, of een goed advies ter harte nemen. Naast dokter even liefdesverstrekker zijn. Hoopverlener, in een simpel gesprek. Dan wordt de bevlogen jonge dokter in mij direct gereactiveerd.

En zo liep ik vanochtend na slechts 10 minuten investeren, al fluitend het kantoor weer in. Waar ik door mijn collega’s met een grote grijns werd verwelkomd: welkom terug hè, flierefluiter!

 

20 april, 2023

Verder lezen

09-07-2024
Zin in Zorg-Café
Veel interactie in zinderend Zin in Zorg-Café Op het VvAA Jubileumcongres 21 juni jl. openden we de deuren van een speciaal ingericht Zin in Zorg-Café. Zorgprofessionals Berend van Doorn, Tommie Niessen, Heleen Snijders en Roderick Schmitz spraken met de bezoekers over de cultuur in de zorg.  … Lees verder >
24-04-2024
Winactie
Om kans te maken op 1 van de 5 gesigneerde boeken ‘Blessuretijd’ kan iedere supporter van Zin in Zorg in Nederland tot uiterlijk 1 juni 2024 een e-mail sturen naar info@zininzorg.nl. Per persoon kan één e-mail worden ingestuurd. Vermeld in je begeleidende mail duidelijk: – dat je als… Lees verder >
07-11-2023
Workshop “Bij jezelf blijven in de Zorg voor anderen” @ KNMG Carrièrebeurs
Op zaterdag 30 september verzorgde Inger Strietman, auteur en coach, namens Zin in Zorg de workshop “Bij jezelf blijven in de Zorg voor anderen”. In deze workshop gaf Inger o.a. een tweetal tips, die ze hierbij graag met ons deelt: “Het is in de wereld van de (cognitieve) geneeskunde, ontzettend… Lees verder >