Wat geeft jou werkplezier / Zin in Zorg?
Soms loop ik zonder dat ik het doorheb fluitend van verloskamer naar verloskamer of van consult naar consult. Heerlijk om vrouwen en hun partner tijdens een van de belangrijkste gebeurtenissen in hun leven bij te staan. Door in alle rust een gesprek te voeren over wat zij nu écht nodig hebben of hoe het nu écht met ze gaat. Daar krijg ik vleugels van! Als zij hun waardering uitspreken, is dat voor mij de kers op de taart en weet ik weer waarom ik verloskundige ben geworden!

Waarom ben je ambassadeur geworden van Zin in Zorg, hoe uit zich dat?
Tijdens een symposium voor klinisch verloskundigen van de NVOG vertelde een AIOS over Zin in Zorg. Binnen een week was deze projectgroep met mij een ambassadeur rijker.
Ik zie en hoor het om mij heen: ziekmeldingen, op de tenen lopen door al die extra diensten, brandjes blussen et cetera. Goed zorgen voor onze zorgprofessionals is goed zorgen voor onze patiënten. En daar wil ik, op mijn manier, aan bijdragen!

Wat gun jij iedere zorgprofessional?
Met plezier je werk kunnen doen, voelen dat datgene wat je doet ertoe doet, een goede balans tussen werk en privé en waardering voelen van de patiënten, je collega’s en de organisatie!

 Waar loop jij op ‘leeg’ en wat geeft jou binnen jouw werk energie?
Ik loop leeg op negativiteit en krijg energie van een positieve (werk)sfeer: collega’s die naar elkaar omkijken, die als team de beste zorg kunnen geven. En natuurlijk patiënten die met vertrouwen in het zorgpersoneel het ziekenhuis inkomen en er tevreden weer uit gaan.

Daarnaast krijg ik veel energie van eigen ontwikkeling. Zoals in mijn huidige opleiding in het begeleiden van vrouwen met een traumatische bevallingservaring of grote angst voor de baring. Mijn droom: mijn eigen spreekuur voor vrouwen die hiermee te maken hebben. Ook dát maakt dat ik zin in zorg houd; dat ik mijn talenten en ambities optimaal kan benutten.

 Wat is jouw gouden tip om tijdens je pauze weer op te laden?
In de ideale situatie zou dat een wandelingetje buiten zijn zonder telefoon en pieper op zak, een lunch of cappuccino zonder tegelijkertijd een patiënten-overleg of visite te doen of gewoon even 15 minuten ‘ontstressen’ op de manier waarop jij zou willen!

 Als ik door de roze Zin in Zorg-bril kijk zie ik ….
Zorgprofessionals die zich niet kunnen voorstellen dat deze projectgroep gestart moest worden omdat zin in zorg een vanzelfsprekendheid is. En heel veel nieuwe zorgprofessionals die (weer) zijn gaan inzien dat werken in de zorg prachtig is!

24 april, 2024

Verder lezen