Zin in Zorg-teams pitchen hun ideeën succesvol

De vier Zin in Zorg-teams pitchten op 25 mei hun verbeterideeën voor meer werkplezier. De ideeën waren divers, origineel, maar maakten bovenal duidelijk dat de veertig jonge artsen die aan de Zin in Zorg-challenges werken, vastbesloten zijn om een échte cultuurverandering te bewerkstelligen.

Pitches
Op 25 mei mocht vanuit ieder team één jonge arts in drie minuten de eerste ideeën pitchen waaraan het team het komende halfjaar gaat werken. De vier jonge artsen werden verwelkomd in een studio in Utrecht. Daar mochten ze, gesteund door hun teamgenoten op een groot scherm achter zich, hun ideeën presenteren voor de ‘Dragons’ Den’, bestaande uit Caroline van den Brekel (directeur LAD), Christiana Schoemaker (voorzitter LOVAH), Thomas Schok (bestuurslid VvAA) en Linn Korsten (bestuurslid De Jonge Specialist). Na afloop van hun pitch kregen ze vragen én tips van de Dragons’ Den, maar ook van vier leden uit de Zin in Zorg Adviesraad, waaronder Johanan van Diermen (Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd), Anne de Pagter (Challenge & Support Programme) en de hoogleraren Kiki Lombarts en Ian Leistikow.

Team 1
Ellen Mooren, aios obstetrie en gynaecologie en teamcaptain van team 1, beet het spits af. Haar team wil dat jonge artsen beter worden betrokken bij de organisatie van hun werk. “We willen dat arts-assistenten op reguliere basis aan tafel zitten bij de raad van bestuur. Dat werkt twee kanten uit: bottom-up (geluiden van de werkvloer delen) en top-down (begrip creëren voor beleid van boven)”, aldus Ellen. Daarnaast wil team 1 via een social media-campagne stimuleren dat alle jonge dokters een mentor en/of buddy krijgen.


Team 2
Noor Hamstra, aios huisartsgeneeskunde, pitchte namens team 2 het concept ‘Intervisie, dat is toch heel normaal?’. “We willen collega’s in ziekenhuizen en andere zorginstellingen er de komende maanden van bewust maken dat intervisie een vast onderdeel moet zijn van je werk”, aldus Noor. Team 2 wil een platform ‘OntwikkelZin’ ontwikkelen, waarop goede ideeën kunnen worden gedeeld en waarop je op een interactieve landkaart kunt zien welke zorginstelling hier al actief in is.

Team 3
Bernice Wieland, anios obstetrie en gynaecologie en teamcaptain van team 3, hield vervolgens een pleidooi om artsen ervan bewust te maken dat er ruimte moet zijn voor de mens achter de dokter. Haar team wil onder andere een documentaire ‘What’s up doc’ maken met uit het leven gegrepen verhalen van dokters die het anders doen. Verder gaan de teamleden op hun eigen werkplek starten met ‘Zin in Zorg check-in’s’, om een écht gesprek tussen collega’s te faciliteren.

Team 4
Alise van Heerwaarde, anios kindergeneeskunde en teamcaptain van team 4, sloot de avond af met een pitch over het hervormen van de werkcultuur. Team 4 wil een landelijke meetweek organiseren, waarin artsen al hun overuren registreren. “In die week gaan we collega’s oproepen goede en foute pauzemomenten (zoals het eten van een koude kroket achter de computer) te posten op social media met de hashtag #ikhoupauze”, aldus Alise. Daarnaast introduceert team 4 een bingokaart met allerlei redenen waarom artsen geen pauze houden.

 

De Dragons’ Den en de Zin in Zorg Adviesraad waren na afloop onder de indruk en gaven unaniem de ‘go’ om de ideeën verder uit te werken. Daar gaan de teams de komende zes maanden mee aan de slag. Op 27 november presenteren de teams hun verbeterplannen tijdens een eerste groot Zin in Zorg congres.

Blijf op de hoogte!
Meer lezen over de challenges en de teams? Ga dan naar zininzorg.nl/challenges en volg de beweging op LinkedIn en Instagram. Benieuwd hoe de teams hun plannen verder gaan uitwerken? Meld je dan op zininzorg.nl aan als ambassadeur, zodat je automatisch op de hoogte wordt gehouden.

1 juni, 2024

Verder lezen

24-04-2024
Winactie
Om kans te maken op 1 van de 5 gesigneerde boeken ‘Blessuretijd’ kan iedere supporter van Zin in Zorg in Nederland tot uiterlijk 1 juni 2024 een e-mail sturen naar info@zininzorg.nl. Per persoon kan één e-mail worden ingestuurd. Vermeld in je begeleidende mail duidelijk: – dat je als… Lees verder >
07-11-2023
Workshop “Bij jezelf blijven in de Zorg voor anderen” @ KNMG Carrièrebeurs
Op zaterdag 30 september verzorgde Inger Strietman, auteur en coach, namens Zin in Zorg de workshop “Bij jezelf blijven in de Zorg voor anderen”. In deze workshop gaf Inger o.a. een tweetal tips, die ze hierbij graag met ons deelt: “Het is in de wereld van de (cognitieve) geneeskunde, ontzettend… Lees verder >
21-05-2024
Nieuwe website
Per 5 mei 2023 hebben we een nieuwe website. Geüpdatet naar de verbreding van Zin in Zorg: de eerdere focus op jonge dokters is verlegd naar álle zorgprofessionals. De website is opgebouwd langs 3 pijlers die het voor jou als bezoeker gemakkelijker maakt de juiste informatie snel te vinden:… Lees verder >