Zin in Zorg-moment: Bericht lunch in groepsapp

Het bericht ‘LUNCH’ in de groepsapp trekt je even uit de waan van de dag. Een moment van rust en verdieping in elkaars persoonlijke leven.

‘Het is kwart voor 8!’, roept de traumachirurg vanaf de achterste rij. De laatste ‘witte jassen’ hollen nog gauw de overdrachtsruimte in om plaats te nemen op een van de stoelen die keurig in een viertal rijen staan opgesteld. De co-assistenten volgen ons ochtendritueel tegenwoordig via de stream. De SEH dokter van de nacht brengt binnen een kwartier de belangrijkste gebeurtenissen van afgelopen avond en nacht, afgewisseld door zo nu en dan wat commentaar vanaf de zijlijn: ‘hoe noemen we die fractuur?’, ‘is die patiënt al aangemeld voor het spoedprogramma?’ en ‘het is diurese, geen mictie!’.

Aansluitend worden door de arts-assistenten in sneltreinvaart alle operatieve ingrepen van de volgende dag gepresenteerd. Met paparassen onder de arm en het bakkie pleur nog in de hand verlaten alle witte jassen vliegensvlug de ruimte die tot het eind van de middag, klokslag half 5, leeg zal blijven.

Chirurgen en arts-assistenten spoeden zich naar afdeling, poli of operatiekamer. Co-assistenten klampen zich figuurlijk aan hen vast voor hun dagelijkse portie leermomenten.

Hoe de dag er precies uit gaat zien weet ik nooit, maar door de drukte van het vak staat vast dat, voor je het weet, de dag alweer voorbij is. Mijn collega’s zie ik soms bij het samen opereren, hollend op de gang of als ik een andere spreekkamer binnenloop om een patiënt te overleggen.

Om klokslag 12 uur is er echter altijd wel iemand die ‘LUNCH!’ typt in de groepsapp. Iedereen wordt even uit de waan van de dag getrokken en met deze 5 letters op zijn of haar toch wel behoorlijk knorrende maag geattendeerd. Het resultaat 15 minuten later: een volle (weliswaar nu door covid wat minder volle) tafel met chirurgen, arts-assistenten en co-assistenten. De enkeling die zich nooit naar het restaurant begeeft daargelaten, vormt dit een terugkerend moment van rust en verdieping in elkaars persoonlijke leven: ‘wat heb je dit weekend nog gedaan?’, ‘hoe was het etentje gisteren’ en ‘jij hebt toch verstand van bitcoins?’. Natuurlijk blijven niet alle telefoons stil tijdens de lunch en red ik het zeker niet altijd om aan te sluiten, maar zo’n vast pauzemoment als team is, naast goed voor je maag, vooral uitstekend voor de saamhorigheid.

Thomas Schok, chirurg-oncoloog & bestuurder VvAA


Oproep

Wil jij ook jouw Zin in Zorg-moment van de dag delen met collega’s? Het moment waarop je jezelf ontspannen voelt, het positieve teamwork gevoel hebt met collega’s, en mooi verhaal hoort, iets beleeft dat jou raakt als dokter? Mail jouw verhaal dan naar info@zininzorg.nl

 

1 oktober, 2022

Recent nieuws

Interview Thomas Schok | Radio 1
 Thomas Schok, chirurg en ambassadeur van Zin in Zorg, is geïnterviewd door Radio 1. Hij blikt o.a. terug op de coronaperiode in het ziekenhuis waar hij werkt, deelt zijn visie op de geleerde ervaringen destijds én vertelt hoe juist in deze periode – geheel onverwacht…
lees verder...
Hoe houd je alle ballen in de lucht?
Het werken als dokter kan stressvol zijn, zeker als je net bent afgestudeerd en als jonge dokter de eerste stappen in het ziekenhuis of een andere zorginstelling zet als verantwoordelijk professional. Op veel verschillende gebieden moet je je staande zien te houden. Hoe ga je om met patiënten, met medisch…
lees verder...
Achter de schermen bij Zin in Zorg
Voor én achter de schermen zetten wij ons in voor meer werkplezier, mentaal fitte dokters en meer tijd voor de patiënt. Zo zijn we bezig met het maken van een aantal filmpjes, waarin we met een knipoog zichtbaar maken welke cultuurverandering we met Zin in Zorg beogen. De draaidagen hebben…
lees verder...