Zin in Zorg-moment: Bericht lunch in groepsapp

Het bericht ‘LUNCH’ in de groepsapp trekt je even uit de waan van de dag. Een moment van rust en verdieping in elkaars persoonlijke leven.

‘Het is kwart voor 8!’, roept de traumachirurg vanaf de achterste rij. De laatste ‘witte jassen’ hollen nog gauw de overdrachtsruimte in om plaats te nemen op een van de stoelen die keurig in een viertal rijen staan opgesteld. De co-assistenten volgen ons ochtendritueel tegenwoordig via de stream. De SEH dokter van de nacht brengt binnen een kwartier de belangrijkste gebeurtenissen van afgelopen avond en nacht, afgewisseld door zo nu en dan wat commentaar vanaf de zijlijn: ‘hoe noemen we die fractuur?’, ‘is die patiënt al aangemeld voor het spoedprogramma?’ en ‘het is diurese, geen mictie!’.

Aansluitend worden door de arts-assistenten in sneltreinvaart alle operatieve ingrepen van de volgende dag gepresenteerd. Met paparassen onder de arm en het bakkie pleur nog in de hand verlaten alle witte jassen vliegensvlug de ruimte die tot het eind van de middag, klokslag half 5, leeg zal blijven.

Chirurgen en arts-assistenten spoeden zich naar afdeling, poli of operatiekamer. Co-assistenten klampen zich figuurlijk aan hen vast voor hun dagelijkse portie leermomenten.

Hoe de dag er precies uit gaat zien weet ik nooit, maar door de drukte van het vak staat vast dat, voor je het weet, de dag alweer voorbij is. Mijn collega’s zie ik soms bij het samen opereren, hollend op de gang of als ik een andere spreekkamer binnenloop om een patiënt te overleggen.

Om klokslag 12 uur is er echter altijd wel iemand die ‘LUNCH!’ typt in de groepsapp. Iedereen wordt even uit de waan van de dag getrokken en met deze 5 letters op zijn of haar toch wel behoorlijk knorrende maag geattendeerd. Het resultaat 15 minuten later: een volle (weliswaar nu door covid wat minder volle) tafel met chirurgen, arts-assistenten en co-assistenten. De enkeling die zich nooit naar het restaurant begeeft daargelaten, vormt dit een terugkerend moment van rust en verdieping in elkaars persoonlijke leven: ‘wat heb je dit weekend nog gedaan?’, ‘hoe was het etentje gisteren’ en ‘jij hebt toch verstand van bitcoins?’. Natuurlijk blijven niet alle telefoons stil tijdens de lunch en red ik het zeker niet altijd om aan te sluiten, maar zo’n vast pauzemoment als team is, naast goed voor je maag, vooral uitstekend voor de saamhorigheid.

Thomas Schok, chirurg-oncoloog & bestuurder VvAA


Oproep

Wil jij ook jouw Zin in Zorg-moment van de dag delen met collega’s? Het moment waarop je jezelf ontspannen voelt, het positieve teamwork gevoel hebt met collega’s, en mooi verhaal hoort, iets beleeft dat jou raakt als dokter? Mail jouw verhaal dan naar info@zininzorg.nl

 

19 juli, 2024

Verder lezen

19-07-2024
VieCuri: ‘Blijf aandacht houden voor werkplezier, juíst in moeilijke tijden’
Een zorginstelling met werkplezier als één van de drie strategische pijlers. Daar slaan we als Zin in Zorg natuurlijk meteen op aan. We spraken Jenny Holleman, communicatieadviseur bij VieCuri Medisch Centrum in Venlo en Venray. Over hoe VieCuri inhoud geeft aan dit belangrijke en actuele thema.   Hoe geeft VieCuri… Lees verder >
19-07-2024
Hoe houd je alle ballen in de lucht?
Het werken als dokter kan stressvol zijn, zeker als je net bent afgestudeerd en als jonge dokter de eerste stappen in het ziekenhuis of een andere zorginstelling zet als verantwoordelijk professional. Op veel verschillende gebieden moet je je staande zien te houden. Hoe ga je om met patiënten, met medisch… Lees verder >
19-07-2024
Het Zin in Zorg moment van Sanne: Wat een bijzonder jaar!
Afgelopen jaar is een bijzonder jaar geweest. Voor iedereen die werkt in de gezondheidszorg. Een jaar waarin we te maken kregen met een pandemie van een voor ons van onbekende omvang. Die van invloed was op onze dagelijkse werkzaamheden. Op onze omgang met patiënten waar we alleen nog gehuld in… Lees verder >