Zin in Zorg-moment: Bericht lunch in groepsapp

Het bericht ‘LUNCH’ in de groepsapp trekt je even uit de waan van de dag. Een moment van rust en verdieping in elkaars persoonlijke leven.

‘Het is kwart voor 8!’, roept de traumachirurg vanaf de achterste rij. De laatste ‘witte jassen’ hollen nog gauw de overdrachtsruimte in om plaats te nemen op een van de stoelen die keurig in een viertal rijen staan opgesteld. De co-assistenten volgen ons ochtendritueel tegenwoordig via de stream. De SEH dokter van de nacht brengt binnen een kwartier de belangrijkste gebeurtenissen van afgelopen avond en nacht, afgewisseld door zo nu en dan wat commentaar vanaf de zijlijn: ‘hoe noemen we die fractuur?’, ‘is die patiënt al aangemeld voor het spoedprogramma?’ en ‘het is diurese, geen mictie!’.

Aansluitend worden door de arts-assistenten in sneltreinvaart alle operatieve ingrepen van de volgende dag gepresenteerd. Met paparassen onder de arm en het bakkie pleur nog in de hand verlaten alle witte jassen vliegensvlug de ruimte die tot het eind van de middag, klokslag half 5, leeg zal blijven.

Chirurgen en arts-assistenten spoeden zich naar afdeling, poli of operatiekamer. Co-assistenten klampen zich figuurlijk aan hen vast voor hun dagelijkse portie leermomenten.

Hoe de dag er precies uit gaat zien weet ik nooit, maar door de drukte van het vak staat vast dat, voor je het weet, de dag alweer voorbij is. Mijn collega’s zie ik soms bij het samen opereren, hollend op de gang of als ik een andere spreekkamer binnenloop om een patiënt te overleggen.

Om klokslag 12 uur is er echter altijd wel iemand die ‘LUNCH!’ typt in de groepsapp. Iedereen wordt even uit de waan van de dag getrokken en met deze 5 letters op zijn of haar toch wel behoorlijk knorrende maag geattendeerd. Het resultaat 15 minuten later: een volle (weliswaar nu door covid wat minder volle) tafel met chirurgen, arts-assistenten en co-assistenten. De enkeling die zich nooit naar het restaurant begeeft daargelaten, vormt dit een terugkerend moment van rust en verdieping in elkaars persoonlijke leven: ‘wat heb je dit weekend nog gedaan?’, ‘hoe was het etentje gisteren’ en ‘jij hebt toch verstand van bitcoins?’. Natuurlijk blijven niet alle telefoons stil tijdens de lunch en red ik het zeker niet altijd om aan te sluiten, maar zo’n vast pauzemoment als team is, naast goed voor je maag, vooral uitstekend voor de saamhorigheid.

Thomas Schok, chirurg-oncoloog & bestuurder VvAA


Oproep

Wil jij ook jouw Zin in Zorg-moment van de dag delen met collega’s? Het moment waarop je jezelf ontspannen voelt, het positieve teamwork gevoel hebt met collega’s, en mooi verhaal hoort, iets beleeft dat jou raakt als dokter? Mail jouw verhaal dan naar info@zininzorg.nl

 

6 februari, 2023

Recent nieuws

Pauze
Pauze. Het woord roept zowel ontspanning als stress op. Want pauze voor jezelf klinkt heerlijk maar als we met collega’s lunchen gaat het eigenlijk alleen over werk gerelateerde zaken, patiënten. Kan je het dan wel echt pauze noemen? We zijn een aantal jaren geleden overgestapt…
lees verder...
Gastblog | Nejra Kabašaj | aios Huisartsgeneeskunde
‘Nejra, de patiënt van vorige week is er weer.’ Een zin die tientallen gedachten en gevoelens bij me oproept als ik het hoor. Bovenal voelt het als een soort lakmoesproef voor mijn medisch handelen. Het stelt mijn klinische vizier op maximale scherpte: heb ik het wel goed gedaan de vorige…
lees verder...
Ode aan mijn lichtpuntje
Het liefst ben ik voor de werkdag officieel begint al op de afdeling. Rustig de computer aanzetten, kopje koffie, de eerste mailtjes van de dag beantwoorden en een babbeltje met de andere vroege vogels. Even acclimatiseren. De realiteit is echter anders. De openingstijden van de crèche en BSO maken dat…
lees verder...