Zin in Zorg-Café

Veel interactie in zinderend Zin in Zorg-Café

Op het VvAA Jubileumcongres 21 juni jl. openden we de deuren van een speciaal ingericht Zin in Zorg-Café. Zorgprofessionals Berend van Doorn, Tommie Niessen, Heleen Snijders en Roderick Schmitz spraken met de bezoekers over de cultuur in de zorg.

 

Anios Berend van Doorn,
“Dingen in het ziekenhuis gaan vaak zo, omdat ze al heel lang zo gaan. Vaak niet eens omdat het de beste oplossing is.”

Berend nam ons mee in zijn ervaringen. Over hoe a-functionele hiërarchie soms voor obstakels zorgt bij het doorvoeren van veranderingen. Maar zijn betoog is vooral optimistisch en vastberaden. Volop inspirerende voorbeelden van mentorschap en samenwerking. Hij roept op tot actie en reflectie. Want, zo zegt hij, de gezondheidszorg kan alleen evolueren door open communicatie, respectvolle samenwerking en streven naar uitmuntendheid.

 

Verpleegkundige Tommie Niessen
“Zorg verlenen gaat niet alleen om medische handelingen, het gaat ook om menselijk contact en iets betekenen voor anderen.”

Tommie deelde zijn reis door de zorgsector, die resulteerde in een specialisatie als zelfstandig verpleegkundige en het schrijven van blogs over zijn ervaringen in de zorg. Zijn doel: een realistisch beeld geven van werken in de zorg, het liefst weg van de overheersende negativiteit. Om zo anderen te inspireren ook te kiezen voor een carrière in de zorg.

 

Chirurgen Heleen Snijders en Roderick Schmitz
Roderick: Sommige mensen vroegen zich af waarom ik me nu ineens liet ‘afzeiken’ door mijn assistent. Terwijl het juist een kans is, een voorrecht, om inzichten met elkaar te delen.”

Heleen: “Organisaties hebben nog steeds te maken met dubbele agenda’s, wat een inclusieve cultuur in de weg staat”.

 

Herkenning
Er was veel herkenning bij de aanwezigen. Over hoe verschillend het er aan toe kan gaan in zorginstellingen. Over hoe een hechte organisatie een wereld van verschil kan maken ten opzichte van een gefragmenteerde organisatie. De impact van fusies op de werkcultuur en hoe diversiteit binnen het team samenwerking kan bevorderen. En het belang van zorgverleners die zich goed voelen in hun werk en plezier hebben in wat ze doen, wat leidt tot betere zorg en minder uitval.


Kortom, inspirerende verhalen van bevlogen zorgprofessionals. Samen voor een gezonde werkcultuur in de zorg, samen voor Zin in Zorg!

 

9 juli, 2024

Verder lezen

24-04-2024
Winactie
Om kans te maken op 1 van de 5 gesigneerde boeken ‘Blessuretijd’ kan iedere supporter van Zin in Zorg in Nederland tot uiterlijk 1 juni 2024 een e-mail sturen naar info@zininzorg.nl. Per persoon kan één e-mail worden ingestuurd. Vermeld in je begeleidende mail duidelijk: – dat je als… Lees verder >
07-11-2023
Workshop “Bij jezelf blijven in de Zorg voor anderen” @ KNMG Carrièrebeurs
Op zaterdag 30 september verzorgde Inger Strietman, auteur en coach, namens Zin in Zorg de workshop “Bij jezelf blijven in de Zorg voor anderen”. In deze workshop gaf Inger o.a. een tweetal tips, die ze hierbij graag met ons deelt: “Het is in de wereld van de (cognitieve) geneeskunde, ontzettend… Lees verder >
19-07-2024
Nieuwe website
Per 5 mei 2023 hebben we een nieuwe website. Geüpdatet naar de verbreding van Zin in Zorg: de eerdere focus op jonge dokters is verlegd naar álle zorgprofessionals. De website is opgebouwd langs 3 pijlers die het voor jou als bezoeker gemakkelijker maakt de juiste informatie snel te vinden:… Lees verder >