Wat zeggen de cijfers?
De cijfers liegen er niet om: bijna één op de vijf a(n)ios kampt met burn-outklachten. Uit onderzoek van De Jonge Specialist (2018) blijkt dat de hoge werkdruk en een verstoorde werk-privébalans daar een belangrijke rol in spelen.
Daarnaast leidt de werkcultuur ertoe dat 40% van de a(n)ios met burn-outklachten onvoldoende de kans krijgt te herstellen. Hoewel a(n)ios zeer bevlogen zijn, geeft één op de vijf jonge artsen in het DJS-onderzoek aan niet meer voor de studie geneeskunde te kiezen als ze de keuze opnieuw zouden moeten maken. Daarnaast overweegt de helft van de aios tijdens hun opleiding ermee te stoppen.
Doodzonde! De hoge werkdruk en de werkcultuur zorgen niet alleen voor een dalend werkplezier, maar kunnen ook een negatieve impact hebben op de kwaliteit van zorg. Onderzoek toont aan dat er veel verschillende factoren zijn die werkplezier en welzijn ondermijnen. Ze omvatten onder andere de werklast, een inefficiënte praktijkvoering, administratie, verlies van autonomie in het werk, de integratie van werk- en privé en de afname van zingeving in het werk. Met andere woorden: het thema werkplezier en welzijn is veelomvattend en complex.
Om het tij te keren, richt de beweging Zin in Zorg zich daarom op vier domeinen, zoals ook geïntroduceerd door het WellMD Center van Stanford University: zinvol werken, persoonlijke veerkracht, de organisatie van de (klinische) praktijk en de cultuur van werkplezier en welzijn.
19 november, 2019