Waarom deze challenge?

Je wordt niet alleen een goede zorgprofessional als je je medische vaardigheden goed ontwikkelt. Het is ook belangrijk dat je je ontwikkelt als mens en inzicht krijgt in wie je bent, wat je valkuilen zijn en waar je krachten liggen. Om die reden is persoonlijke ontwikkeling ontzettend belangrijk. Diverse onderzoeken laten zien dat persoonlijke ontwikkeling, zoals intervisie en coaching, (jonge) zorgprofessionals kan helpen om onzekerheden bespreekbaar te maken en te groeien tot een zelfbewuste zorgprofessionals. Toch wordt persoonlijke ontwikkeling nog lang niet in alle zorginstellingen gestimuleerd en gefaciliteerd.

Doel

Persoonlijke ontwikkeling, bijvoorbeeld in de vorm van intervisie of coaching, moet standaard worden aangeboden aan alle zorgprofessionals (bijv. a(n)ios), zodat ze zich kunnen ontwikkelen tot zelfbewuste artsen.

1. Leidraad ‘Persoonlijke ontwikkeling voor de jonge dokter

Deze leidraad biedt handvatten om reflectie en ontwikkeling een vast onderdeel te maken binnen jouw werkzaamheden. Er wordt beschreven welke vormen van persoonlijke ontwikkeling er zijn en hoe je er zelf mee aan de slag kan. Intervisie wordt in het bijzonder uitgelicht. Team 2, dat aan deze leidraad heeft gewerkt, heeft een peiling gehouden onder 362 artsen uit 57 verschillende ziekenhuizen. Daaruit is gebleken dat intervisie weliswaar in 79% van de ziekenhuizen wordt aangeboden, maar dat niet iedereen ermee bekend is of dat intervisie slechts aan een selecte groep wordt aangeboden. De resultaten van de peiling zijn in de leidraad opgenomen.

 

Wat levert persoonlijke ontwikkeling (jonge) zorgprofessionals op?

Zorgprofessional zijn vraagt veel van jou als mens, onafhankelijk van de fase waarin je zit: als beginnend zorgprofessional én als zorgprofessional met jarenlange ervaring. Gedurende je loopbaan zijn er tal van factoren die jouw werkgeluk beïnvloeden: van een te hoge werkdruk tot conflictsituaties en van problemen in patiëntcommunicatie tot privé situaties die tegen jouw wil en dank tóch van invloed blijken op je werk. Door aan de slag te gaan met persoonlijke ontwikkeling, leer je hoe je met deze verschillende situaties kunt omgaan. Op deze manier behoud je jouw bevlogenheid en energie in je werk.

Wat levert persoonlijke ontwikkeling zorginstellingen op?

Zorginstellingen hebben niet alleen baat bij zorgprofessionals die hun werk medisch-inhoudelijk goed doen, maar óók bij zorgprofessionals die zelfbewust zijn en weten hoe ze goed kunnen omgaan met een hoge werkdruk en conflictsituaties.  Persoonlijke ontwikkeling kan zorgprofessionals helpen om zich te ontwikkelen tot een zelfbewuste medici. Vanuit die insteek heeft iedere zorginstelling er baat bij om persoonlijke ontwikkeling te stimuleren en faciliteren.

2. Ervaringsverhalen die inspireren

Persoonlijke ontwikkeling is nog niet voor iedereen een normaal gegeven in de zorg. Om jonge en ervaren zorgprofessionals te inspireren en motiveren om zich verder te ontwikkelen op persoonlijk vlak, hebben jonge en ervaren zorgprofessionals hun ervaring met persoonlijke ontwikkeling gedeeld in korte video’s.

 

Isha Crossley
Aios Cardiologie Isha deelt haar visie op intervisie.
Noor Hamstra
Huisarts Noor vertelt hoe waardevol intervisie kan zijn.
Sharleen Roerdink
Anios Kindergeneeskunde Sharleen vertelt over haar persoonlijke intervisiemoment.
Myrthe Kuijpers
Intervisie leverde aios Interne geneeskunde Myrthe werkplezier op.
Florence Heijsters
Arts-onderzoeker Florence vindt dat iedere dokter zich moet kunnen ontwikkelen.
Marlies Timmer
Anios KNO Marlies ervaarde dat intervisie je helpt om te reflecteren.
Nynke Jager
Aios Reumatologie Nynke adviseert iedere dokter een intervisiegroep te starten.
Katrien van Wijnendaele
Huisarts Katrien deelt een persoonlijk intervisiemoment.
Paul Brand
Kinderarts Paul vertelt hoe hij 15 jaar geleden middels loopbaancoaching het roer heeft omgegooid.
Olga Braams
Het mooie van intervisie is volgens gezondheidspsycholoog Olga dat je van elkaar kunt leren.
Barbara Doeleman
BFC Compassionate Care & Mindful Medicine-oprichter Barbara geeft haar visie op zelfzorg en compassie.
Marga Gooren
Coach en trainer Marga geeft haar visie op intervisie.

Wat levert persoonlijke ontwikkeling (jonge) zorgprofessionals op?

Zorgprofessional zijn vraagt veel van jou als mens, onafhankelijk van de fase waarin je zit: als beginnend zorgprofessional én als zorgprofessional met jarenlange ervaring. Gedurende je loopbaan zijn er tal van factoren die jouw werkgeluk beïnvloeden: van een te hoge werkdruk tot conflictsituaties en van problemen in patiëntcommunicatie tot privé situaties die tegen jouw wil en dank tóch van invloed blijken op je werk. Door aan de slag te gaan met persoonlijke ontwikkeling leer je hoe je met deze verschillende situaties kunt omgaan. Op deze manier behoud je jouw bevlogenheid en energie in je werk.

Wat levert persoonlijke ontwikkeling zorginstellingen op?

Zorginstellingen hebben niet alleen baat bij zorgprofessionals die hun werk medisch-inhoudelijk goed doen, maar óók aan zorgprofessionals die zelfbewust zijn en weten hoe ze goed kunnen omgaan met een hoge werkdruk en conflictsituaties. Persoonlijke ontwikkeling kan zorgprofessionals helpen om zich te ontwikkelen tot een zelfbewuste medici. Vanuit die insteek heeft iedere zorginstelling er baat bij om persoonlijke ontwikkeling te stimuleren en faciliteren.

Benieuwd naar de resultaten van de andere teams? Neem een kijkje in: