Startkit

Eén op de vier aios heeft wel eens overwogen met zijn opleiding te stoppen vanwege de hoge werkdruk of het gevoel altijd ‘gehaast’ te moeten werken. Om (jonge) zorgprofessionals voor het vak te behouden en een cultuurverandering voor jong én oud aan te jagen, is Zin in Zorg gelanceerd. Samen met de jonge artsen die bij Zin in Zorg zijn aangesloten, is in 2021 een Toekomstagenda geformuleerd. Op basis van deze agenda zijn vier challenges geformuleerd. Vier teams van elk tien jonge artsen uit heel Nederland hebben een halfjaar lang gewerkt aan deze challenges. Daarnaast is ook een Zin in Zorg-team geformeerd in het Franciscus Gasthuis & Vlietland.

De verbetervoorstellen, handreikingen, video’s en aanbevelingen van de teams staan overzichtelijk op een rij in deze startkit. Zorgprofessionals die aan de slag willen met de Zin in Zorg-thema’s, kunnen al deze documenten en tips gebruiken om zelf iets te veranderen. Daarnaast kunnen ook zorginstellingen kennisnemen en gebruikmaken van de voorstellen om (jonge) zorgprofessionals te helpen een verandering te bewerkstelligen.

In ieder ziekenhuis heeft een afvaardiging van de a(n)ios op structurele basis overleg met de raad van bestuur en/of het Medisch Specialistisch Bedrijf. Daarnaast wordt in alle zorginstellingen het buddy- en mentorschap aangeboden.
Persoonlijke ontwikkeling, bijvoorbeeld in de vorm van intervisie of coaching, moet standaard worden aangeboden aan alle a(n)ios, zodat ze zich kunnen ontwikkelen tot zelfbewuste artsen.
Dokters moeten mens kunnen zijn. Het moet ‘gewoon’ worden dat artsen onderling twijfels delen en zich kwetsbaar opstellen.
De ‘overwerkcultuur’ moet worden hervormd tot een werkcultuur waarin pauze nemen normaal is en waarin een arts zich niet schuldig hoeft te voelen als hij zich aan zijn uren houdt.

Proeftuin: Franciscus Gasthuis & Vlietland

Naast de vier landelijke teams is er ook een Zin in Zorg-team in Franciscus Gasthuis & Vlietland actief. Jonge en ervaren artsen hebben daar spiegelgesprekken georganiseerd om een open werkcultuur te stimuleren en gaan aan de hand van de kernwaarden van het ziekenhuis met elkaar in gesprek. De uitkomsten van deze gesprekken bespreken ze met hun raad van bestuur. Zo werken ze samen met andere afdelingen aan een positieve hervorming van de werkcultuur.
Lijkt het je ook interessant om binnen jouw zorginstelling samen met je collega’s aan de slag te gaan met Zin in Zorg? Informeer dan bij ons naar de mogelijkheden via info@zininzorg.nl.

Facts & Figures

  • Zin in Zorg is gestart in 2019 door VvAA, de LAD, De Jonge Specialist en LOVAH.
  • Redenen: jonge artsen zijn zeer bevlogen, maar ervaren een hoge werkdruk en te weinig tijd voor de patiënt.
  • Jonge artsen willen dit veranderen door zelf het verschil te maken.
  • Ruim 750 jonge artsen zijn bij de beweging aangesloten.
  • Onder hen bevinden zich anios, aios en net startende specialisten uit alle zorgdisciplines.
  • Van deze artsen hebben er 50 een halfjaar lang gewerkt aan Zin in Zorg-challenges.
  • Doel: mentaal fitte dokters, meer tijd voor de patiënt en meer werkplezier.
  • Zin in Zorg telt ruim 1754 volgers op LinkedIn en 1015 op Instagram.

Zelf aan de slag met Zin in Zorg?

Meer weten over Zin in Zorg of wil je de thema’s uit onze Toekomstagenda ook binnen jouw instelling agenderen? Neem dan contact met ons op via info@zininzorg.nl. Je kunt ook gebruikmaken van onze standaard Zin in Zorg-presentatie om jou en je collega’s te enthousiasmeren.