Waarom deze challenge?

Hard werken vindt niemand erg, maar voor zorgprofessionals lijkt overwerken eerder de ‘norm’ dan dat het een uitzondering is. Zorgprofessionals maken lange werkdagen, vaak zonder pauze te nemen. Uit onderzoek van De Jonge Specialist (2020) blijkt dat een op de vier aios wel eens overweegt met de opleiding te stoppen vanwege de hoge werkdruk en het gevoel altijd gehaast te moeten werken. Het zou doodzonde zijn als (jonge) zorgprofessionals de zorg verlaten vanwege de ‘overwerkcultuur’.

Doel

De ‘overwerkcultuur’ moet worden hervormd tot een werkcultuur waarin pauze nemen normaal is en waarin een zorgprofessional zich niet schuldig hoeft te voelen als hij zich aan zijn uren houdt.

1. Meetweek

Team 4 heeft een ‘Meetweek’ georganiseerd in oktober 2021. Tijdens deze week is jonge artsen gevraagd om een enquête in te vullen en hun uren te registreren. Bijna 600 jonge artsen vulden de enquête in en bijna 400 artsen registreerden gedurende een week hun uren. De resultaten van het onderzoek worden binnenkort gepubliceerd op deze website.

 

Bron: De Jonge Specialist, https://dejongespecialist.nl/hulp-advies/arbeidsomstandigheden/nationale-enquete-gezond-en-veilig-werken-2020/

 

2. Pauzeweek

In november organiseerde team 4 de Pauzeweek. Jonge en ervaren artsen werden op een ludieke manier op social media gestimuleerd om pauze te nemen. Daarnaast werd een Bingo-kaart verspreid die artsen bewustmaakt van het belang van pauze.

 

Pauze is een must
Af en toe pauze nemen zorgt ervoor dat je een leukere én fittere dokter bent!
Blijf bewegen
Te druk om te sporten? Zorg dat je het toch blijft doen!
Naar de wc gaan mag
Zelfs tijdens een wc-bezoek gestoord worden: herkenbaar?
Wat ging er aan vooraf?
Kijk hoe team 4 in 2021 is gestart met hun pitch

Wat kunnen zorgprofessionals met de Pauzeweek?

Wil je de overwerkcultuur in jouw zorginstelling agenderen en je collega’s stimuleren om pauze te nemen? Neem dan contact met ons op via info@zininzorg.nl. We kunnen je voorzien van Bingo-kaarten en hebben diverse andere tips om in jouw instelling een Pauzeweek te organiseren.

Wat kunnen zorginstellingen met de Pauzeweek?

Werkgevers hebben een verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat medewerkers een acceptabele werkdruk ervaren. Vanuit die insteek kunnen zorginstellingen artsen (en wellicht ook andere functiegroepen) stimuleren pauze te nemen door een Pauzeweek te organiseren. Interesse? Neem dan contact met ons op via info@zininzorg.nl. We kunnen u voorzien van diverse tips.

Benieuwd naar de resultaten van de andere teams? Neem een kijkje in: