Waarom deze challenge?

Zorgprofessionals richten zich vaak vol overgave op de patiënt, maar vergeten wel eens aan zichzelf te denken. Er is tijdens het werk nauwelijks ruimte voor een persoonlijk gesprek met collega’s, waardoor zorgprofessionals zich niet altijd kwetsbaar durven op te stellen, bijvoorbeeld als ze ergens onzeker over zijn of thuis in een lastig parket zitten. Die situatie belemmert het werkplezier – en daarmee de kwaliteit van de geleverde zorg.

Doel

Zorgprofessionals moeten mens kunnen zijn. Het moet ‘gewoon’ worden dat zorgprofessionals onderling twijfels delen en zich kwetsbaar opstellen.

1. Stappenplan ‘check-in’

Meer aandacht voor de mens achter de zorgprofessional creëer je niet zomaar. Zorgprofessionals praten niet vaak over twijfels of over zaken die in hun privéleven spelen, waardoor ze even niet lekker in hun vel zitten. Er is een cultuurverandering nodig om te zorgen dat zorgprofessionals zich ‘veilig genoeg’ voelen om zich kwetsbaar op te stellen en de tijd nemen om oprechte interesse te tonen in elkaar.
Om die cultuurverandering aan te jagen, kan een check-in helpen: een moment op de dag waarin je met collega’s investeert in onderlinge communicatie, mentale fitheid en een samenwerkingscultuur in een veilige en open omgeving. In een stappenplan is uiteengezet hoe je zo’n check-in kunt opzetten.

Wat levert een check-in zorgprofessionals op?

Het is prettig als je als arts twijfels en onzekerheden kunt delen, zonder je af te hoeven vragen of dat consequenties heeft voor je baan of opleiding. Als je bespreekbaar kunt maken waar je tegen aanloopt (niet alleen in je werk, maar ook privé!), lucht dat vaak op en het zorgt bovendien voor verbinding tussen jou en je collega’s. Dat draagt bij aan een betere (en leukere!) samenwerk-cultuur.

Wat levert een check-in zorginstellingen op?

Iedere werkgever weet dat als een werknemer goed in zijn vel zit, hij zijn werk beter kan doen. Dat geldt dus ook voor zorgprofessionals. Een check-in kan zorgprofessionals stimuleren om onderling twijfels te delen en zorgt voor een open en fijne samenwerk-cultuur. Zorginstellingen hebben er vanuit die insteek baat bij om check-ins te faciliteren: bied artsen de tijd en ruimte om een check-in in te richten en stimuleer hen daarin.

2. Korte film ‘What’s up doc’

Team 3 maakte de korte film ‘What’s up doc’, waarin jonge artsen op een indrukwekkende manier vertellen dat ze soms meer tijd achter de computer dan met de patiënt doorbrengen. In de film benadrukken de artsen dat je ook mens moet kunnen zijn. Dat betekent dat je moet kunnen huilen, samen moet kunnen lachen of soms even de tijd moet nemen om je op te laden. Bekijk de film nu en ga het gesprek erover aan!

Benieuwd naar de resultaten van de andere teams? Neem een kijkje in: