Nachtdienstplezier (LAAT!)

Als je de opleiding tot verpleegkundige volgt, weet je dat je nachtdiensten moet draaien zodra je afgestudeerd bent, tenminste als je werkt in een setting waar 24-uurs zorg aanwezig is. Ik begrijp dat nachtdiensten zwaar kunnen zijn als je slecht slaapt en je er enorm tegenop kunt zien, het is ook niet de gezondste dienst om te werken. Toch wil ik je meenemen in mijn nachtdienstplezier, want juist tijdens de nachtdienst komen een aantal van mijn belangrijkste drijfveren voor werkplezier samen: Leren, Autonomie, Afwisseling, Teamwork (LAAT!)

Een nachtdienst kondigt zich thuis al aan, met het gevoel alsof ik een aantal dagen wegga. Tegenwoordig slaap ik niet meer ‘voor’, dat lukt mij gewoon niet. Ik probeer die dag gewoon uit te slapen, meestal tot 9.30 uur. Dan heb ik gevoelsmatig een vrije dag. Soms plan ik van alles in, andere keren is het meer een ‘luie dag’. Voor de nachtdienst zet ik altijd de wekker om 22.00 uur, zodat ik niet vergeet om naar mijn werk te gaan, zelfs als ik ergens ben waar het ontzettend gezellig is, of thuis een boek lees, of een film kijk.

Autonomie
De eerste nacht vind ik altijd het lastigst om in te komen, het voelt nog onwennig om weg te gaan van thuis. Als ik dan eenmaal op het werk ben, vergeet ik altijd dat het avond is; het voelt voor mij als een nieuwe werkdag. Ik groet mensen en collega’s vaak onbewust met “goedemorgen”. Ik begin mijn dienst altijd met een kop koffie en het lezen van de dossiers. Hierna krijg ik van mijn collega’s eventueel een mondelinge aanvulling en kletsen we nog met de avonddienst. Dit vind ik altijd een heerlijk begin, even van mens tot mens met elkaar in gesprek zijn. Zodra de avonddienst weg is, bespreken mijn collega en ik wat we na het eerste rondje als eerste gaan doen: medicijnen uitzetten, antibiotica klaarmaken, de afdeling opruimen of de dossiers in orde maken?

Hier begint voor mij al wat ik fijn vind aan de nachtdienst. Niemand die zegt dat we eerst links of eerst rechts moeten. Natuurlijk zijn er variabelen, zoals patiënten die ontzettend ziek zijn, toiletgang, opnames of stervende patiënten waarbij de begeleiding van de patiënt mooie en intensieve zorg is. Je bent je eigen baas die nacht.

Leren
Als oude rot in het vak – zo mag ik mij ondertussen wel noemen – is het ook fijn dat ik vaak met nieuwe jonge collega’s nachtdienst heb. Van nieuwe collega’s kan ik altijd leren en andersom. Daarnaast leren we elkaar ook kennen, wie zijn we, wat willen we in de toekomst, hobby’s etc. Vooral omdat ik niet veel uren draai, vind ik deze momenten erg waardevol. Tijdens de nachtdienst praat je over van alles, wat zorgt voor verbinding en een continue leerproces.

Teamwork
Tijdens de nachtdiensten zijn de patiënten bij ons verdeeld over een voor- en achterkant, waardoor je je eigen patiënten hebt. Veel zorgverleners weten dat nachtdiensten kunnen ‘spoken’ doordat patiënten onrustig zijn of acuut achteruitgaan. Ook dit verbindt in de zorg: samen zorgen voor deze onrustige patiënt of juist samen zorgen voor de acuut zieke patiënt. Ja, de arts komt ook en is aanwezig, maar met z’n tweeën heb je juist veel overleg en acties die je samen uitvoert.

Afwisseling
Ik zal ook eerlijk zijn, soms heb je nachtdiensten waarin de ene bel, na de andere gaat en je geen tijd hebt om te zitten of even te eten, maar aan één stuk doorgaat. Maar ook dan vind ik de nachtdienst leuk; het zorgt voor variabele diensten en het is echt niet altijd zo druk! Zelf heb je het in de hand of je er een leuke gezellige dienst van maakt en ook de juiste mindset helpt. Want wat is leuker dan tegen de collega’s die in de ochtend binnenlopen te zeggen ‘werkze’, wetende dat jij je bed in mag duiken. De afwisseling maakt het werk leuk. Dus al met al een klein betoog voor dé nachtdienst.

 

Verder lezen

10-04-2025
Wat mijn dochter mij leerde over energie, waarden en werkgeluk
Mijn dochter wordt juichend wakker: “mama, het is ochtend! Ochtend! Ochtend! Ochtend!”. Ik doe slaperig mijn ogen open. Ze staat intussen te springen op het grote bed met haar armen in de lucht en een intens vrolijke lach op haar gezicht. We zijn op vakantie in een prachtig… Lees verder >
Geboortedatum
‘Wat is de geboortedatum?’ De allereerst gestelde vraag wanneer je de apotheek belt of langskomt aan de balie. In het Apotheek Informatie Systeem (AIS) is dit de makkelijkste en snelste manier om iemand zijn/haar dossier op te roepen. Het klinkt als een hele logische eerste vraag, maar ik stel liever… Lees verder >
Waarom we vooral géén hamburgers moeten gaan bakken!
Het stond er een aantal weken geleden echt: ‘Steeds meer fysio’s kiezen eieren voor hun geld’ ‘Een hamburgerbakker bij McDonald’s kan meer verdienen dan een fysiotherapeut’. En inmiddels kan ik Facebook of LinkedIn eigenlijk niet meer openen, zonder te stuiten op onvrede die te maken heeft met de fysiotherapie. Laat… Lees verder >