Kleine moeite, groot (werk)plezier
Werkplezier is een belangrijk onderdeel van een fijne werkcultuur. De druk op de zorg kan dat plezier behoorlijk in de weg staan. Op de afdeling Gynaecologie in het St. Antonius Ziekenhuis besloot gynaecoloog Gerbrand Zoet daar iets aan te doen. Heel eenvoudig, laagdrempelig én doeltreffend. We spraken hem over wat hij heeft georganiseerd, hoe hij mensen daarin heeft meegenomen én wat de reacties waren.
Wat heb je georganiseerd en wat was de aanleiding?
De week van 12 t/m 18 juli stond in het teken van pauze houden. En dan zoals pauze is bedoeld: werk aan de kant, weg achter je pc en samen met je collega’s.
De aanleiding was dat ik steeds vaker collega’s door zag werken in de pauze; even snel een broodje eten achter hun pc en weer door. Dát is geen pauze en daar wilde ik iets aan doen. Ik ging in gesprek met de aios van de werkgroep die zich in ons ziekenhuis bezighoudt met werkdruk en legde mijn ideeën voor.
Hoe reageerden de collega’s uit de werkgroep?
Wat collega’s het meeste dwars bleek te zitten waren de vele besprekingen, de ongelukkige tijdstippen voor de overdracht en het werken op verschillende locaties. De ingrijpende verbouwing van het geboortecentrum hielp ook niet mee. Het idee van een Pauzeweek viel in goede aarde en dus besloot ik die te gaan organiseren.
Hoe heb je dat aangepakt?
Bij de overdrachtsmomenten noemde ik al af en toe dat er een Pauzeweek aan zou komen: een week om meer aandacht te geven aan die noodzakelijke rustmomenten, het liefst samen met collega’s.
Op vrijdag 9 juli stuurde ik het team een korte instructiemail en zat in ieders postvakje een Pauze-bingokaart (uit de Startkit van Zin in Zorg). Ook maakte ik een Pauzeweek-app-groep aan. Met als oproep: Zorg dat je iedere dag écht pauze houdt: samen met je collega’s en níet achter je pc. Leg deze momenten vast en deel ze in deze appgroep.
Als extra motivatie had ik een klein prijsje te vergeven: een lunch voor twee.
En een poedelprijs voor degene die de minste pauze zou nemen: een kookwekker als reminder dat het tijd is voor pauze!
Hoe verliep de week?
Op maandag 12 juli was het (officieel) zo ver: de start van de Pauzeweek. Maar al op zaterdag verscheen de eerste foto in de groepsapp. Daarna regende het foto’s. Van collega’s die een wandelingetje maakten, even samen een broodje aten of zelfs met het hele team neerstreken voor een koffiemomentje.
Hoe waren de reacties?
Heel positief! Meer dan ik had verwacht. Collega’s vonden het heel leuk, dachten mee, kwamen met namen van collega’s om toe te voegen aan de app-groep. Er kwamen grappen, van collega’s die van de ene locatie naar de andere liepen en vonden dat dit ook onder pauze zou moeten vallen.
En denk je dat het ook buiten jouw afdeling is opgemerkt?
Ja, sowieso heb ik het idee van de Pauzeweek vooraf besproken met artsen buiten het ziekenhuis. En ik ontvang af en toe verzoeken van collega’s om de presentatie en instructiemail te delen.
Krijgt de Pauzeweek nog een vervolg?
Ja, daar zijn we mee bezig. De appgroep houden we in stand en we zijn bezig met de organisatie van een zeswekelijkse borrel op vrijdag. Omdat we op veel verschillende locaties werken, willen we dat doen op een centrale plek tussen die locaties in. Een van de gynaecologen heeft al voorgesteld deze zomer samen te komen bij hem in de tuin en daar is veel animo voor.
Stel dat iemand dit ook in zijn/haar zorginstelling wil organiseren, wat is dan de eerste stap?
Pak zelf de regie; kijk wat op een laagdrempelige manier te organiseren is met weinig tot geen kosten en houd het klein. Dan kun je wegblijven van die stroperige trajecten van plannen indien en wachten op toestemming. Dat kost veel te veel tijd en werkt juist averechts: dat gaat ten koste van werkplezier!
En ook: leg kort en duidelijk uit wat er gaat gebeuren en wat er van mensen wordt verwacht. Ook hier geldt, houd het klein, zo’n appgroep waar je een foto naartoe kunt sturen en waar een klein prijsje mee te winnen is, kan al een wereld van verschik maken voor het werkplezier in je team!
Zin in Zorg is een beweging van VvAA, LAD, DJS en LOVAH. Samen zetten we ons in voor meer werkplezier, meer tijd voor de patiënt en mentaal fitte zorgprofessionals. Met praktische workshops en tools uit de Zin in Zorg Startkit. En door praktijkvoorbeelden te delen waarmee we van elkaar kunnen leren. Zo werken we samen aan een gezonde werkcultuur in de zorg!
4 september, 2024