Team 1 buigt zich over de vraag hoe jonge artsen meer kunnen worden betrokken bij de organisatie van hun werk. Ellen en haar team willen onder andere dat a(n)ios hun ideeën kunnen delen met de raden van bestuur van ziekenhuizen/andere zorginstellingen. Daarnaast pleit team 1 ervoor dat iedere jonge dokter een mentor of buddy kan krijgen als daar behoefte aan is. Een buddy of mentor kan jonge artsen namelijk helpen om snel hun weg te vinden binnen de muren van het ziekenhuis, om twijfels te delen, of om te sparren over hun loopbaan. In de week van 8 tot en met 12 november vertellen artsen in filmpjes op social media waarom een buddy of mentor zo belangrijk is. Gun jij iedere jonge arts ook een mentor of buddy? Bekijk de filmpjes dan op Instagram en LinkedIn en deel of like ze. Op die manier maken we zo breed mogelijk bekend dat een mentor- en buddysysteem belangrijk is!

Teamcaptain
Ellen Mooren, teamcaptain
Beroep aios Gynaecologie en Verloskunde
Waar werk je Albert Schweitzer Ziekenhuis, Dordrecht
Korte quote "Jonge dokters zitten vaak boordevol goede ideeën. Laat ons daarom meedenken over de organisatie van ons vak. Meer autonomie draagt bij aan meer werkplezier!"
Team Challenge 1 stelt zich voor:

Noor Jöbsis
Beroep anios Cardiologie
Waar werk je Deventer Ziekenhuis
Korte quote "Als jonge dokter worden we opgeleid om samen te beslissen, maar zelf krijgen we die ruimte niet als het gaat om onze eigen werkinrichting. Vanaf nu samen op naar een fittere toekomst"

Timon Vercoulen
Beroep arts-onderzoeker Orthopedie
Waar werk je Diakonessenhuis Utrecht
Korte quote "Werken als (jonge) arts is het mooiste wat er is! Door deze challenge hoop ik het werkklimaat te verduurzamen en persoonlijk leiderschap onder (jonge) artsen te bevorderen. "

Elske Bak
Beroep aios Oogheelkunde
Waar werk je UMC Groningen
Korte quote "Het werkplezier in patiëntgerichte zorg dat ik als beginnend aios heb, wil ik vasthouden en verder ontwikkelen, zonder mijn eigen mentale fitheid uit het oog te verliezen."

Olaf Geerse
Beroep aios Longgeneeskunde
Waar werk je Amsterdam UMC / OLVG
Korte quote "Als aios Longziekten ben ik ervan overtuigd dat wij, als jonge dokters, meer inspraak in de dagelijkse organisatie kunnen én moeten krijgen. Hier ga ik ontzettend graag mee aan de slag!"

Marrit Bierma
Beroep aios MDL
Waar werk je Medisch Spectrum Twente
Korte quote "Organisatie is the key: ik zie dit project als een uitdaging met als doel ons werk als jonge dokter nóg leuker te maken. "

Ingeborg van Dijk
Beroep aios Gynaecologie en Obstetrie
Waar werk je UMC Groningen
Korte quote "Ik streef naar de beste zorg, geleverd door artsen met plezier in hun werk. Zet ons duurzaam in en het werk zal beter georganiseerd zijn."

Maartje Weterings
Beroep anios Interne Geneeskunde
Waar werk je Dr. Horacio Oduber Hospitaal, Aruba
Korte quote "Er liggen enorme uitdagingen als het gaat om de organisatie van zorg. Volgens mij kunnen wij, jonge dokters, deze uitdagingen het hoofd bieden met meer tijd voor de mens achter de patiënt als ultiem doel."

Fokkedien Tummers
Beroep arts-onderzoeker, Gynaecologie
Waar werk je LUMC
Korte quote "De jonge arts zit vol goede en innovatieve ideeën over het beleid in de zorginstelling. De uitdaging is om hun visie en ideeën optimaal te benutten!"

Eke van der Ploeg
Beroep anios Intensive Care
Waar werk je Diakonessenhuis Utrecht
Korte quote "Als jonge artsen zouden wij veel breder kunnen kijken dan alleen ons werk binnen onze eigen afdelingen. Door middel van de Zin in Zorg Challenge hoop ik met concrete plannen te komen om hier ruimte voor te creëren!"
"Jonge dokters zitten vaak boordevol goede ideeën. Laat ons daarom meedenken over de organisatie van ons vak. Meer autonomie draagt bij aan meer werkplezier!"
Hier gaat team 1 de komende maanden mee aan de slag!
Pitch Zin in Zorg Team 1
Ellen Mooren, aios obstetrie en gynaecologie en teamcaptain van team 1, beet het spits af. Haar team wil dat jonge artsen beter worden betrokken bij de organisatie van hun werk. “We willen dat arts-assistenten op reguliere basis aan tafel zitten bij de raad van bestuur. Dat werkt twee kanten uit: bottom-up (geluiden van de werkvloer delen) en top-down (begrip creëren voor beleid van boven)”, aldus Ellen. Daarnaast wil team 1 via een social media-campagne stimuleren dat alle jonge dokters een mentor en/of buddy krijgen.
Hoe gaat het intussen met team 'Challenge 1' van Zin in Zorg?
De afgelopen maanden hebben de vijf teams hun plannen voor meer werkplezier afgemaakt en zijn ze gestart met hun projecten. Via zininzorg.nl blijf je op de hoogte. Hieronder lees je een opsomming van de acties waar team ‘Challenge 1’ nu en de komende maanden hard aan werkt.
Team ‘Challenge 1’ : Meer inspraak in de organisatie van de zorg
- Inventarisatie welke arts-assistentenverenigingen al regulier overleg hebben met de raad van bestuur
- Ontwikkelen van toolkit t.b.v. structureel overleg met de raad van bestuur
- Filmpjes van RvB-leden die vertellen over de meerwaarde van gestructureerd overleg met jonge artsen
- Social media campagne rol buddy en mentor